7 november 2018 
in Koffie

Waarom met Nespresso stoppen en een koffiebonen machine kopen?

Zet je nog steeds koffie met een Nespresso machine? Dan is het hoog tijd te investeren in een volautomatische koffiemachine. Deze investering heb je namelijk snel terugverdiend. Bovendien drink je veel betere espresso, cappuccino en andere koffiedranken. Ook met één druk op de knop. Wil je weten waarom je beter een koffiemachine koopt met koffiebonen dan een apparaat met capsules of pads? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

  1. Koffiebonen versus Nespresso capsules
  2. Rekenvoorbeelden
  3. 5 redenen om te stoppen met Nespresso cups
  4. 5 redenen om te kiezen voor een goede volautomatische koffiemachine
  5. Overstappen van een Nespresso machine naar een volautomaat

Koffiebonen versus Nespresso capsules

Smaak en versheid
Met vers gemalen koffiebonen zet je altijd betere koffie als met voorgemalen koffie. Gemalen koffie verliest snel aroma’s en smaken. Ruik je aan vers gemalen koffie en je ruikt 15 minuten later opnieuw dan merk je dat de meeste aroma’s zijn verdwenen. In Nespresso cups zit voorgemalen koffie.

Branddatum
De branddatum van koffiebonen is belangrijk voor de smaak. Dit is de datum waarop de groene koffiebonen, hun donkere kleur hebben gekregen na het branden. Bij Nespresso capsules maar ook bij koffiebonen die je in de supermarkt koopt staat alleen een vervaldatum op de verpakking. Als de fabrikant de branddatum niet vermeld wil dat zeggen dat hij geen vertrouwen heeft in de kwaliteit van het product.

Koffie zetten doe je het best met bonen die niet langer dan 6 weken geleden gebrand zijn. De smaak begint na 6 weken terug te lopen. Nespresso cups en koffiebonen uit de supermarkt zijn meestal ouder dan 6 weken. Let daarom altijd op de branddatum bij het kopen van koffie. Staat de branddatum niet op de verpakking dan is het advies de koffie niet te kopen. Staat de branddatum wel op de verpakking, let er dan op dat je de koffie nog kan consumeren binnen de 6 weken na branden. Lees ook de 12 tips voor het bewaren van koffie van koffie.

Dosering
De dosering van de koffie bepaalt mee de extractie en de doorlooptijd. De hoeveelheid koffie beïnvloedt dus de smaak. Je zet een lekker kopje koffie met ongeveer 8 gram gemalen koffie. In een Nespresso capsule zit er gemiddeld 5,7 gram. Dat is te weinig om het potentieel van de koffie te benutten.

Prijs
Koffiebonen zijn veel goedkoper dan Nespresso capsules. Dit wordt met de volgende rekenvoorbeelden duidelijk.

Rekenvoorbeelden

Prijs koffiebonen versus Nespresso capsules

Een Nespresso kopje koffie is 2,85 keer duurder dan een kopje koffie met koffiebonen.

In dit rekenvoorbeeld vergelijken we de prijs van koffiebonen en Nespresso capsules voor 100 kopjes koffie.

Nespresso capsules versus koffiebonen 100 kopjes rekenvoorbeeld
Op jaarbasis loopt het prijsverschil tussen Nespresso capsules en koffiebonen snel op.Nespresso capsules versus koffiebonen 100 kopjes rekenvoorbeeld

Met dit prijsverschil verdient een investering in een halfautomaat espressomachine of een volautomaat koffiemachine zichzelf snel terug.

Volautomaat versus Nespresso machine

Een volautomatische koffiemachine is duurder dan een Nespresso machine. Maar de gemiddelde levensduur van een volautomaat is meer dan 8 jaar langer.
Nespressomachine versus koffiebonen machine
Prijs per kopje koffie inclusief machine en onderhoud
Jaar 1
Prijsverschil per kopje koffie inclusief koffiemachine onderhoud Jaar 1

Na jaar 3
Prijsverschil per kopje koffie inclusief koffiemachine onderhoud Jaar 3

Conclusie

In jaar 1 heeft de Jura koffiemachine zich reeds terugverdiend als je 4 kopjes koffie of meer drinkt per dag. Vanaf jaar 3 heb je een goede volautomaat reeds terugverdiend met 1 kopje koffie per dag.

Als je 7 kopjes per dag drinkt dan betaal je na 3 jaar voor Nespresso capsules € 2.506,76 meer dan een goed apparaat met koffiebonen.

5 redenen om te stoppen met Nespresso cups

1. Het smaak potentieel is heel beperkt.
2. Beperkt aantal koffievariaties met een Nespresso machine
3. Nespresso is niet milieubewust
4. Nespresso is veel duurder
5. Nespresso machine heeft een beperkte levensduur

5 redenen om te kiezen voor een goede volautomatische koffiemachine

1. Levensduur: De levensduur is veel langer. Jura machines hebben 25 maanden garantie en een levensduur van meer dan 10 jaar.
2. Smaak: De koffiesmaak bij de betere volautomaten is te personaliseren. Door de temperatuur, de maalgraad, de hoeveelheid water te wijzigen, de hoeveelheid koffie aan te passen en nog veel meer. Koffie gezet met vers gemalen koffie is altijd lekkerder.
3. Koffievariaties: Met één druk op de knop ze je een perfect kopje koffie of espresso, een cappuccino, latte macchiato, flat white en nog veel meer.
4. Onderhoud en reiniging: De meeste modellen reinig je met 1 druk op de knop.
5. Slimme investering: Een volautomaat is een verstandige investering. Door de goedkopere koffiebonen betaalt de investering zich snel terug.

Overstappen van een Nespresso machine naar een volautomaat

Niemand wil zijn lekkere koffie inleveren voor een minder lekkere. Koffie drinken is vaak een gewoonte. Jarenlang was Douwe Egberts met de rode pakken het meeste verkochte merk in de lage landen. De smaak van de rode pakken is nog steeds exact hetzelfde. Dat doet Douwe Egbert bewust.

Met Nespresso cups is dat ook zo. Stap je over van Nespresso naar een machine met koffiebonen dan is het in het begin even zoeken naar de juiste smaak afstelling. Maar als je deze hebt gevonden dan drink je altijd betere en goedkopere koffie met een volautomaat. Zorg ervoor dat de machine goed onderhouden blijft en koop koffiebonen in een speciaalzaak.

 

Wil je meer weten over stoppen met Nespresso capsules? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen