Nespresso versus koffiebonen met een volautomatische machine
arrow_drop_up arrow_drop_down
5 maart 2019 
in Koffie

Nespresso versus koffiebonen met een volautomatische machine

Het resultaat van Nespresso versus koffiebonen is dat je veel geld kan besparen. Nespresso is namelijk 2,85 keer duurder. Zet je nog steeds koffie met een Nespresso machine? Dan is het hoog tijd te investeren in een volautomatische koffiemachine. Het merk Jura is daarbij een aanrader. Deze investering heb je namelijk snel terugverdiend. Bovendien drink je veel betere espresso, cappuccino en andere koffiedranken. Ook met één druk op de knop. Wil je weten waarom je beter een bonen koffiemachine koopt dan een apparaat met capsules of pads? Lees dan snel verder.

Samenvatting van het artikel in onderstaande video. Leestijd volledige artikel: 3 minuten

Inhoudsopgave

  1. Nespresso versus koffiebonen
  2. Rekenvoorbeelden
  3. 5 redenen om te stoppen met capsules
  4. 5 redenen om te kiezen voor een goede volautomatische koffiemachine
  5. Overstappen van een Nespresso machine naar een volautomaat

Nespresso versus koffiebonen

Smaak en versheid
Met vers gemalen koffiebonen zet je altijd betere koffie als met voorgemalen koffie. Gemalen koffie verliest snel aroma’s en smaken. Ruik je aan vers gemalen koffie en je ruikt 15 minuten later opnieuw dan merk je dat de meeste aroma’s zijn verdwenen. In Nespresso cups zit voorgemalen koffie.

Branddatum
De branddatum van koffiebonen is belangrijk voor de smaak. Dit is de datum waarop de groene koffiebonen, hun donkere kleur hebben gekregen na het branden. Bij Nespresso capsules maar ook bij koffiebonen die je in de supermarkt koopt staat alleen een vervaldatum op de verpakking. Als de fabrikant de branddatum niet vermeld wil dat zeggen dat hij geen vertrouwen heeft in de kwaliteit van het product.

Koffie zetten doe je het best met bonen die niet langer dan 6 weken geleden gebrand zijn. De smaak begint na 6 weken terug te lopen. Capsules en koffiebonen uit de supermarkt zijn meestal ouder dan 6 weken. Let daarom altijd op de branddatum bij het kopen van koffie. Staat de branddatum niet op de verpakking dan is het advies de koffie niet te kopen. Staat de branddatum wel op de verpakking, let er dan op dat je de koffie nog kan consumeren binnen de 6 weken na branden. Lees ook de 12 tips voor het bewaren van koffie van koffie.

Dosering
De dosering van de koffie bepaalt mee de extractie en de doorlooptijd. De hoeveelheid koffie beïnvloedt dus de smaak. Je zet een lekker kopje koffie met ongeveer 8 gram gemalen koffie. In een Nespresso capsule zit er gemiddeld 5,7 gram. Dat is te weinig om het potentieel van de koffie te benutten.

Prijs
Koffiebonen zijn veel goedkoper dan Nespresso capsules. Dit wordt met de volgende rekenvoorbeelden duidelijk.

Rekenvoorbeelden

Prijs koffiebonen versus Nespresso capsules

Een Nespresso kopje koffie is 2,85 keer duurder dan een kopje koffie met koffiebonen.

In dit rekenvoorbeeld vergelijken we de prijs van koffiebonen en Nespresso capsules voor 100 kopjes koffie.

Nespresso capsules versus koffiebonen 100 kopjes rekenvoorbeeld
Op jaarbasis loopt het prijsverschil tussen Nespresso capsules en koffiebonen snel op.

Nespresso cups versus koffiebonen voor 100 kopjes rekenvoorbeeld

Met dit prijsverschil verdient een investering in een halfautomaat espressomachine of een volautomaat koffiemachine zichzelf snel terug.

Volautomaat versus Nespresso machine

Een volautomatische koffiemachine is duurder dan een Nespresso machine. Maar de gemiddelde levensduur van een Jura volautomaat is meer dan 8 jaar langer.
Nespressomachine versus koffiebonen machine
Prijs per kopje koffie inclusief machine en onderhoud
Jaar 1nespresso versus koffiebonen-volautomatisch koffiemachine jaar 1

Na jaar 3nespresso versus koffiebonen-volautomatisch koffiemachine jaar 3

Conclusie

In jaar 1 heeft de Jura bonen koffiemachine zich reeds terugverdiend als je 7 kopjes koffie of meer drinkt per dag. Vanaf jaar 2 heb je een zeer goede volautomaat reeds terugverdiend met 3 kopjes koffie per dag.

Als je 7 kopjes per dag drinkt dan betaal je na 3 jaar voor Nespresso capsules € 1.393,76 meer dan zeer goede Jura A1 koffiemachine met koffiebonen.

5 redenen om te stoppen met capsules of cups

1. Het smaak potentieel is heel beperkt.
2. Beperkt aantal koffievariaties met een Nespresso machine
3. Nespresso is niet milieubewust
4. Nespresso is veel duurder
5. Nespresso machine heeft een beperkte levensduur

5 redenen om te kiezen voor een goede volautomatische koffiemachine

1. Levensduur: De levensduur is veel langer. Jura machines hebben 25 maanden garantie en een levensduur van meer dan 10 jaar.
2. Smaak: De koffiesmaak bij de betere volautomaten is te personaliseren. Door de temperatuur, de maalgraad, de hoeveelheid water te wijzigen, de hoeveelheid koffie aan te passen en nog veel meer. Koffie gezet met vers gemalen koffie is altijd lekkerder.
3. Koffievariaties: Met één druk op de knop ze je een perfect kopje koffie of espresso, een cappuccino, latte macchiato, flat white en nog veel meer.
4. Onderhoud en reiniging: De meeste modellen reinig je met 1 druk op de knop.
5. Slimme investering: Een volautomaat is een verstandige investering. Door de goedkopere koffiebonen betaalt de investering zich snel terug.

Overstappen van een Nespresso machine naar een volautomaat

Niemand wil zijn lekkere koffie inleveren voor een minder lekkere. Koffie drinken is vaak een gewoonte. Jarenlang was Douwe Egberts met de rode pakken het meeste verkochte merk in de lage landen. De smaak van de rode pakken is nog steeds exact hetzelfde. Dat doet Douwe Egbert bewust.

Met Nespresso cups is dat ook zo. Stap je over van Nespresso naar een machine met koffiebonen dan is het in het begin even zoeken naar de juiste smaak afstelling. Maar als je deze hebt gevonden dan drink je altijd betere en goedkopere koffie met een volautomaat. Zorg ervoor dat de machine goed onderhouden blijft en koop koffiebonen in een speciaalzaak. Als je een volautomaat zou kopen, investeer dan in een Jura koffiemachine. Heb je vragen? We helpen je graag!

 

Wil je meer weten over stoppen met Nespresso capsules en de aankoop van een volautomaat? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
David Vanbiervliet

Door

David Vanbiervliet

op 16 February 2019

De berekening van het prijsverschil tussen een Nespresso en volautomatische machine is fout: bij de berekening van de totaalkost van een Nespresso machine voor 1 jaar wordt 600 EUR opgeteld. Deze 600 eur blijkt zo maar uit de lucht te vallen en wordt nergens verklaard... Ik vrees dat uw berekening - die duidelijk bedoeld is om als onpartijdig over te komen - misleidend is en aldus als misleidende reclame bestempeld dient worden.

Tim Van Tittelboom

Door

Tim Van Tittelboom

op 3 April 2019

Beste David, dank je wel voor je feedback. Je had gelijk. Er zat een fout in de formule. De fout is rechtgezet. Nog steeds in Nespresso 2,85 keer duurder dan verse koffiebonen. Als je gemiddeld 3 kopjes per dag drinkt dan heb je een Jura koffiemachine na 2 jaar terugverdiend. Ons advies was zeker niet misleidend. Ons advies is onpartijdig en helder! Naast de prijs zijn er nog meer redenen om te stoppen met capsules.

Rene van Kleef

Door

Rene van Kleef

op 10 October 2019

Bedankt voor de uitgebreide uitleg Tim, heel bruikbaar. Ik heb 12 jaar een Jura machine gehad maar voor nog meer gemak (dacht ik) overgestapt naar een Nespresso machine + capsules. Mijn gezin gebruikt ongeveer 2500 capsules per jaar en mijn machine is nu na 26 maanden voor de tweede maal defect geraakt (nieuw prijs €349). De Nespresso machines kunnen dit volume echt niet aan en Nespresso wilde totaal geen korting geven voor de aanschaf van een nieuwe (met €150 was ik akkoord gegaan) dus ben nu weer aan het kijken naar een Jura. Ik moet toegeven dat ik geen fijnproever ben en de Nespresso Vivalto Lungo koffie mij prima smaakt maar ga nu wat beter opletten. Buiten de koffie kosten, denk ik dat uiteindelijk de Jura machine goedkoper is dan het aantal Nespresso machines dat je moet gaan aanschaffen. Jura gaat zo'n 10 jaar mee en Nespresso misschien 3 jaar in mijn geval. De uitdaging wordt nu om de juiste koffiebonen te vinden :)

Tim Van Tittelboom

Door

Tim Van Tittelboom

op 10 October 2019

Hoi Rene, graag gedaan! Jij uitermate bedankt voor de uitgebreide reactie. 2500 Nespresso capsules per jaar... dat is heel veel en zijn veel €€€. De kunst is om de juiste koffiebonen te kiezen en de machine daarop goed in te stellen. We zijn zo goed als rond met onze eigen blends. Het zullen blends zijn die bedoeld zijn voor de betere volautomaten zoals Jura en Siemens. We zullen je op de hoogte houden!

Freek Ottenhof

Door

Freek Ottenhof

op 19 October 2019

Ik heb sinds 3 jaar een Jura E6 machine. Ik gebruik koffie bonen van o.a. Australian, Lavazza, Fair Trade en laatstelijk Illy. Afstelling 15 cv, hoogste koffie afgifte en fijnste maling. Resultaat: nog steeds een slappe espresso. Afgelopen maand drie restaurants bezocht. Fantastische espresso’s gedronken waaronder Illy. Waarschijnlijk hapert mijn machine met afgifte. Graag een antwoord S.V.P.

Tim Van Tittelboom

Door

Tim Van Tittelboom

op 19 October 2019

Hoi Freek, dat is niet de bedoeling want met elke Jura koffiemachine moet je een goede espresso kunnen zetten. Het is altijd moeilijk om op basis van deze kennis een goed advies te geven. Heb je veel aan de standaardinstellingen van de Jura E6 gewijzigd? Wat je allemaal kan instellen hebben in een blog geschreven. Als ik jou was zou ik van 0 beginnen. De machine resetten naar de fabrieksinstellingen. Als het dan nog niet goed is? Jura heeft een zeer goede service. Met 3 jaar wel buiten de wettelijke garantie periode. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de maalschijven afgesleten zijn. Lijkt me snel maar als dat zo is dan kan de koffie niet meer fijn gemalen zijn. Je kan ook het koffiekoekje controleren. Is het heel fijn? Je moet de maalgraad niet op zijn fijnst zetten om goede koffie te drinken. De maalgraad is ook afhankelijk van de koffiebonen, elke ander merk of koffiesoort, kan een andere maalgraad vragen. Je gebruikt best niet koffiebonen uit de supermarkt want deze zijn vaak ouder dan 3 maanden na branden. Dit gaat hier niet het probleem oplossen. Als laatste kan je het volume water wijzigen. Kortom in de blog staat alles in detail neergeschreven. Ga experimenteren en spelen. Hopelijk kom je snel tot een oplossing. Laat maar weten! Vrolijke groeten, Tim

Reactie plaatsen