Melitta Solo & Perfect Milk: een instapmodel volautomaat voor cappuccinoliefhebbers
arrow_drop_up arrow_drop_down
3 oktober 2019 

Melitta Solo & Perfect Milk: een instapmodel volautomaat voor cappuccinoliefhebbers

Melitta ken je waarschijnlijk wel van de koffiefilters, maar ze maken ook mooie volautomaten. De Melitta Solo-lijn is een lijn waarin je voornamelijk eenvoudige volautomaten zult vinden. De Melitta Solo & Perfect Milk is de meest bijzondere machine, omdat deze op heel eenvoudige wijze melk opschuimt. Wil je alles weten over de Melitta Cafféo Solo & Perfect Milk? Lees dan snel deze review!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Zoals gezegd kun je heel eenvoudig melk opschuimen voor bijvoorbeeld cappuccino. Dit komt door de geïntegreerde melkopschuimer. Bij de Melitta Solo & Milk moet je met het stoompijpje zelf nog de melk opschuimen, maar dat hoeft bij dit apparaat niet, alles gaat automatisch. Verder is het wel precies dezelfde machine. Hieronder bespreken we alle belangrijkste kenmerken van de machine.

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Design

Melitta is een Duits merk, maar dat zou je niet zeggen als je deze machine ziet. De strakke lijnen en eenvoudige kleuren maken het een mooie machine om naar te kijken. Je kunt de machine kopen in zilver/zwart, zwart en pure black. Bij de laatste versie zijn ook de details zwart. De stijlvolle machine past in iedere keuken en zelfs in kleine keukens. Het apparaat is slechts 20 centimeter breed, waardoor deze weinig plek inneemt op het aanrecht.

Wat niet zo handig is aan het design van de Melitta Solo & Perfect Milk, is de plaatsing van het waterreservoir. Deze zit aan de linkerkant tegen de achterkant van de machine aan. Hierdoor kun je deze niet met de linkerkant tegen de muur plaatsen, en is het sowieso een beetje vervelend om de watertank los te halen. Daarnaast is het onhandig dat de melkuitloop niet naast de koffie-uitloop zit. Zo moet je het kopje verschuiven om melk in het kopje te krijgen.

Intuïtieve bediening

Doordat er maar enkele knoppen op de machine zitten wordt het maken van een kopje koffie heel eenvoudig gemaakt. Met de linkerdraaiknop bepaal je de hoeveelheid koffie die je zet, dus of dit een espresso of juist een grote mok koffie is. Met de knop daarnaast bepaal je of je één of twee kopjes espresso of koffie zet. In het midden zit de knop voor de sterkte van de koffie. Rechts daarvan vind je de knop waarmee je stoom uit het stoompijpje laat komen. Aan de rechterkant zit de draaiknop voor de melkschuim. Dit zijn dus in totaal zes knoppen, als je de aan/uitknop ook meerekent. Meer heb je ook niet nodig, want meer kan het apparaat niet. Hierdoor is het heel eenvoudig en intuïtief te bedienen, ook door de eenvoudige icoontjes die op het apparaat staan.

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep is een groot formaat zetgroep die je in veel koffiemachines kunt vinden. Dit is vrij bijzonder voor zo’n compacte machine, maar zegt eigenlijk weinig over de kwaliteit van de koffie. De zetgroep is uitneembaar waardoor je deze eenvoudig kunt schoonmaken. Wij raden aan om dit elke week te doen.

De maalschijven in de koffiemolen zijn van metaal. Geen probleem als het een conische vorm heeft, maar dat hebben deze maalschijven niet. Hierdoor kan het metaal flink opwarmen bij veel gebruik, wat er voor zorgt dat de bonen verbranden. Niet echt de bedoeling, en zonde van de mooie koffiebonen want de koffie zal bitter smaken. Dit is echter wel alleen een probleem als je echt veel kopjes achter elkaar zet, in dat geval kun je beter zoeken naar een machine met keramische maalschijven of conische metalen maalschijven.

Wat vrij bijzonder is voor zo’n goedkope machine is het Aroma Extraction System. Hierbij worden de koffiebonen na het malen kort even natgemaakt. Hierdoor komen er meer aroma’s vrij dan wanneer de koffie direct na het malen wordt gezet.

Een nadeel aan de machine is het verwarmingssysteem. Dit is namelijk een boiler, boilers staan erom bekend dat het vrij lang duurt voordat deze goed opgewarmd zijn. Hierdoor moet je wel even geduld hebben voordat je een kopje koffie kunt zetten.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Als je graag latte macchiato drinkt uit hogere glazen, is de Melitta Solo & Perfect Milk ook voor jou geschikt. De koffie-uitloop is namelijk in hoogte verstelbaar en kan dus ook groter glazen accommoderen. Daarnaast geeft het minder spetters bij het zetten van koffie in een klein kopje, én maakt het de koffie lekkerder. Er komen namelijk minder luchtbubbels in de cremalaag als de afstand tussen uitloop en kopje klein is, waardoor deze een vollere smaak krijgt. Wat wel jammer is, is dat de uitloop niet heel laag kan, dus bij een klein espressokopje heb je alsnog veel ruimte.

Koffie met melk

Liefhebbers van melkspecialiteiten, die graag een Melitta Solo willen, kunnen het beste voor de Perfect Milk-versie kiezen. Je hoeft namelijk alleen maar het rietje in een melkpak te steken en aan de knop te draaien. Wel moet je even je kopje verplaatsen, want de koffie-uitloop en melkuitloop zitten niet naast elkaar. Niet zo handig, vinden wij, maar waarschijnlijk goedkoop omdat het zo op dezelfde plek zit als het stoompijpje op de Melitta Solo & Milk.

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine – geïntegreerde melkopschuimer

De draaiknop moet je zelf bedienen en weer terugzetten als je klaar bent, dit gaat dus niet geheel automatisch zoals je op sommige volautomaten wel ziet. Eventueel kun je ook zelf melk opschuimen met behulp van het stoompijpje, dit doe je door aan de knop op de koffieuitloop te draaien. Hiermee kun je trouwens ook hete melk maken, bijvoorbeeld voor chocolademelk of anijsmelk.

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir van dit apparaat is vrij klein, namelijk 125 gram. Wij vinden dit echter genoeg als de machine voor thuisgebruik is. Het betekent misschien dat je het reservoir elke dag moet aanvullen, maar dat is alleen maar goed. Als de koffiebonen te lang in het reservoir liggen, verliezen ze aroma en zijn ze lang niet meer zo lekker als wanneer ze vers uit het pak komen. Zonde. Wij raden dan ook aan om er voor te zorgen dat je elke dag de bonen moet aanvullen, als je dus langer met de bonen doet kun je er beter wat minder in doen.

Bewaar koffiebonen op een donkere, luchtdichte plek. Hierdoor blijven ze zo lang mogelijk goed. Ook kun je het beste geen supermarktbonen kopen, deze zijn bij aankoop al oud en zullen dus nooit zo lekker smaken als versgebrande bonen van een koffietentje of koffiespeciaalzaak. Daarnaast kun je daar ook advies vragen aan de verkopers, en eventueel even proeven of de bonen wat voor jou zijn. Zo zet je zelfs met een matige machine heerlijke koffie.

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Koffiebonenreservoir van de Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Waterreservoir

Ook water moet zo vers mogelijk zijn als je het zet. Dit klinkt een beetje gek, maar water gaat muf smaken als het lang stilstaat. Denk maar aan het glas water dat een tijdje op je nachtkastje staat, dat drink je ook niet meer op. Daarom kun je ook het waterreservoir het beste elke dag aanvullen met vers water. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, bij je eerste kopje van de dag. Zo kun je een routine inbouwen en weet je dus zeker dat je nooit oud water drinkt. Mocht je behoefte hebben aan een waterfilter, dan kun je die ook in het reservoir plaatsen.

Onderhoud en ontkalken

Het is nodig om elke twee maanden de machine een uitgebreide schoonmaakbeurt te geven. Hierbij spoelt de machine zichzelf helemaal door, zodat je weer met een schone lei kunt beginnen. Met een soort pil maak je ook de zetgroep uitgebreid schoon. Melitta raadt aan de zetgroep sowieso wekelijks even om te spoelen onder lauwwarm water en dan een nachtje te laten opdrogen op een theedoek. Zo voorkom je schimmelvorming en koffieresten.

Ontkalken moet ook regelmatig gebeuren, hier heb je ontkalkingsmiddel voor nodig en de rest gaat vanzelf. Wat een veelgehoorde klacht is, is de regelmaat waarmee de machines een ontkalkingsbeurt en grote schoonmaak ‘vragen’. Vaker dan zou moeten, en daar is niet echt een oplossing voor helaas.

De koffiemachine zal zich regelmatig doorspoelen, zo weet je zeker dat je altijd een frisse machine hebt. Een nadeel hiervan is dat de lekbak snel volraakt met het water wat hierbij wordt gebruikt. Aan de vlotter zie je of deze vol zit. Ook de koffieresidubak zit snel vol, maar dat kun je verwachten bij zo’n compacte machine.

Koffiedranken

Met het apparaat kun je espresso, normale koffie en melkspecialiteiten zetten. Welke melkspecialiteiten? Dat ligt aan jouw kunsten, je kunt bijvoorbeeld cappuccino’s zetten, maar ook latte en flat white. De melk moet je namelijk zelf opschuimen en de hoeveelheid bepaal je zelf. Ook kun je met het stoompijpje aan de slag, dan kun je zelfs latte art maken. Verder kun je heet water en warme melk zetten, zodat je ook thee en warme chocolademelk kunt maken.

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak
Plus review koffiemachine Goede kwaliteit koffie voor de prijs
Plus review koffiemachine Leuk instapmodel voor espressoliefhebbers
Plus review koffiemachine Een compacte machine die in iedere keuken past
Plus review koffiemachine Prachtig en eenvoudig design
Plus review koffiemachine Eenvoudig melkschuim maken met ingebouwde cappuccinatore

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Metalen maalschijven worden heet en verbranden de bonen bij veel gebruik
Minus review koffiemachine Koffieuitloop en melkuitloop niet direct naast elkaar
Minus review koffiemachine De machine moet vrij regelmatig schoongemaakt worden, soms brandt het waarschuwingslampje al voor de aangegeven 2 maanden
Minus review koffiemachine Geen reservoir voor gemalen koffie
Minus review koffiemachine Traag verwarmingssysteem

Prijs

De prijs van de Melitta Solo & Perfect Milk is ongeveer 350 euro, niet veel duurder dan de Solo & Milk, die 330 euro is maar iets lastiger in gebruik is. Het is een fijne machine voor mensen die voor het eerst een volautomaat kopen en daar graag melkspecialiteiten mee willen maken, zonder al te veel geld uit te willen geven. Je kunt niet echt veel verwachten van een machine rond deze prijs, maar al met al is het een goed instapmodel. Je moet ook niet verwachten dat deze machine jaren meegaat zoals een machine van rond de 1.000 euro, maar voor een paar jaartjes is het een leuke machine. En daarna kun je wel overstappen op een prachtige Jura, bijvoorbeeld.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Zoals gezegd, het is een leuk instapmodel. De koffie is oké, maar niet fantastisch. Veel kun je opvangen met goede koffiebonen, dus ga alsjeblieft niet naar de supermarkt voor je koffie. Wij zelf zouden niet snel voor de Melitta Solo & Perfect Milk kiezen, maar als je net om de hoek komt kijken vanaf Senseo of Nespresso, gaat deze machine je zeker niet teleurstellen. Want je kunt er gewoon prima koffie mee zetten en ook heel eenvoudig melk mee opschuimen. Voor het geld kun je ook niet veel meer verwachten, er zitten bijvoorbeeld weinig opties op die je bij duurdere machines wel zult vinden. Kort gezegd: een prima machine voor mensen die nieuw zijn met volautomaten.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, te maken met stoompijpje
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,2 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen, om de maand met reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,5 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 45,5 centimeter
Gewicht: 9 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Boiler
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta CI E970 

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch 

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart 

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953 

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen