arrow_drop_up arrow_drop_down
5 april 2019 

Koffiebranderijen in België

Elke koffiebranderij heeft zijn eigenheid en is daardoor uniek. Voor elk wat wils. Het aantal koffiebranderijen is daardoor de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

De lokale kleine koffiebranders hebben als voordeel dat ze vaak rechtstreeks in contact staan met hun klanten. Meestal hebben ze een eigen koffiebar en winkeltje of geven ze workshops waardoor ze de voorkeuren van hun klanten beter leren kennen.

In vergelijking met grote branderijen zoals bijvoorbeeld Douwe Egberts zijn de kleinere meer gefocust op het potentieel van de koffieboon, de diversiteit aan smaken en de versheid van hun aanbod.

Dit is het meest volledige overzicht van Belgische lokale koffiebranders.

Inhoudsopgave

12 Koffiebranderijen in West-Vlaanderen
9 Koffiebranderijen in Oost-Vlaanderen
8 Koffiebranderijen in Antwerpen
6 Koffiebranderijen in Vlaams-Brabant
5 Koffiebranderijen in Limburg
2 Koffiebranderijen in Namen

Elke koffiebranderij zal een ander eindproduct opleveren. Zelfs als de koffiebonen uit dezelfde oogst afkomstig zijn. Koffie branden is een zeer delicaat proces. De combinatie van temperatuur, tijd en brandingsgraad geven oneindig veel smaak mogelijkheden.

Koffiebranderijen in West-Vlaanderen

Dumolyn – Knokke-Heist: Koffiebranderij Dumolyn werd sinds de oprichting in 1953 heel wat gemoderniseerd, maar hun belangrijkste speerpunten zijn nog steeds: oude zetmethodes, vernieuwde smaken en bovenal kwaliteit.

Koffie Torenhof – Eernegem: Bij koffiebranderij Torenhof zet men ambachtelijk koffiebranden al vijf generaties lang voorop. Zo staan ze garant voor elke dag verse en bijzondere koffie.

Donko’s Koffie – Roeselare: Donko’s Koffie is een ambachtelijke familie-koffiebranderij die het ambachtelijke koffiebranden combineert met de nieuwste hedendaagse technieken.

Van Den Poel – Wielsbeke: Sinds 2008 streeft eigenaar en koffieliefhebber Jurgen Meheus continu naar de hoogste kwaliteit, zowel in de service als in de producten.

King’s Coffee – Oudenburg:

Grootmoeders Koffie – Gullegem:

Bako Koffie – Oostvleteren:

Koffie Kàn – Wenduine:

Grymonprez – Waregem:

Viva Sara – Vichte:

Javana – Brugge:

Aroma Koffie – Oostende:

Koffiebranderijen in Oost-Vlaanderen

Van Poeck – Sint-Niklaas: Van Poeck brandt al meer dan 150 jaar koffie op artisanale wijze en staat bekend als dé koffiespecialist van het Waasland.

Sao Paulo – Gent: Bij Sao Paulo is de passie voor koffie groot en gaat goede kwaliteitskoffie hand in hand met eerlijke en duurzame handel.

De Witte Zwaan – Eeklo: Bij De Witte Zwaan in Eeklo wordt al 5 generaties lang voortdurend gestreefd naar een goede service en naar excellente producten.

Maeskes Roem – Moorsel: Maeskes Roem is ooit klein begonnen als familiebedrijf maar ondertussen uitgegroeid tot een moderne koffiebranderij.

Hoorens Koffie – Zottegem: Hoorens Koffie is gekend voor zijn lekkere en lichte koffie. Kwaliteit van de gebrande koffie heeft hier sinds de opstart altijd boven kwantiteit gestaan.

Vandekerckhove – Gent: Koffiebrander Louis runt de koffiebranderij samen met zijn vrouw en moeder. VeDeKa koffie – hun koffiemerk – is inmiddels een begrip in heel België.

De Goudvink – Deinze:

Café Gusta – Oudenaarde:

Coffee Roots – Kruibeke:

Koffiebranderijen in Antwerpen

Koffie Verheyen – Deurne: Bij Verheyen wordt er elke dag – gedreven door passie – opnieuw gestreefd naar de beste kwaliteit koffie.

Kavus – Kalmthout: Bij Kavus wordt er gestreefd naar excellentie en dat weerspiegelt zich in ieder ambachtelijk kopje koffie of espresso.

Van Reeth – Puurs: Van Reeth is een echt familiebedrijf dat al sinds 1857 dagverse koffie brandt, met versheid en kwaliteit als belangrijkste troeven.

Van Goeden Huize – Westmeerbeek: Van Goeden Huize is een jong familiebedrijf waar zowel koffie branden als koffie serveren met een goede service gepaard gaan.

Cross Roast – Antwerpen: Bij Cross Roast – een ambachtelijke micro koffiebranderij in het historische centrum van Antwerpen – worden kwaliteitsvolle specialty coffees gebrand.

Mokapi – Veerle-Laakdal: Al sinds 1881 branden ze bij Mokapi koffie op ambachtelijke wijze. Mokapi staat voor gezondheid, kwaliteit en betaalbaarheid.

Van Ouytsel – Lier:

Tati Coffee Roasters – Turnhout:

Koffiebranderijen in Vlaams-Brabant

Belgian Blenders – Boortmeerbeek: Bij micro koffiebranderij Belgian Blenders beseffen de koffiemeesters heel goed dat koffie branden een kunst is. En die kunst beheersen ze tot in detail.

ROM – Boortmeerbeek: Bij ROM worden dagelijks koffiebonen gebrand in de microbranderij, langzaam en op artisanale manier, zodat de vele aroma’s en smaken maximaal tot uiting komen.

The Java Coffee Company – Rotselaar: The Java Coffee Company is één van de weinige die de naam State-of-the-art mag dragen. Dit dankzij hun aandacht voor schonere koffie en een slimmere manier van verpakken.

Koffie Valko – Dilbeek (Schepdaal):

Stroobants Koffie – Diest:

Style Coffee – Merchtem:

Koffiebranderijen in Limburg

Gimo – Sint-Truiden: Gimo begon als familiebedrijf maar heeft nu naast een koffiebranderij ook een gezellige koffiewinkel, een mobiele espressobar en een webshop.

Gulden Tas – Bree:

Maes Koffie – Hasselt:

The Sunday Roast – Vliermaal:

Monx – Zonhoven:

Koffiebranderijen in Namen

Cafés Delahaut – Namen:

Les Cafés Mossiat – Assesse:

 

Ontbreken er koffiebranderijen? Laat dan onder dit artikel een reactie. Dank je wel!

Altijd al een koffiebranderij willen reviewen? Laat het ons weten. Heb je nog een vraag? Stel ze hieronder of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen