Page content

Wat is een cappuccino en hoe maak je er één?

Wat is een cappuccino en hoe maak je er één?

De cappuccino is de favoriete koffiedrank van mensen in de Lage Landen. Het is het samenspel van koffie, melk en melkschuim. Tegenwoordig wordt deze koffiedrank overal anders geserveerd. Hoe maak je een traditionele cappuccino? Wat is de oorsprong van deze op espresso gebaseerde drank? Wat zijn de bekendste varianten? Lees het hier.

Inhoudsopgave

Wat is een cappuccino?
Cappuccino maken
Welke koffiebonen voor een cappuccino?
Cappuccino varianten
Oorsprong van de cappuccino

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is officieel een koffiedrank dat bestaat uit ⅓ vers gezette espresso, waarop ⅓ gestoomde melk wordt geschonken en wordt afgetopt met ⅓ melkschuim.

Het staat bekend als een Italiaanse koffie die vrijwel alleen in de ochtend gedronken wordt. Door onze traditie van koffie met melk hebben we ons de laatste jaren ontwikkeld als een echt land van cappuccino’s. We zijn namelijk geen land van de pure espresso, want over het algemeen wordt de espresso hier niet goed gezet om puur gedronken te worden. Met de opkomst van de speciality koffiebars is dit wel aan het veranderen.

De manier waarop we cappuccino drinken, is de laatste 10 jaar geëvolueerd. Van heel luchtig melkschuim met grote bellen en cacaopoeder naar de klassieke verhoudingen met microschuim. Cacaopoeder is desastreus voor melkschuim. Hierdoor zal het melkschuim sneller instorten. Cacaopoeder is ook volstrekt overbodig geworden, want de barista beheerst nu de technieken van het juist melk opschuimen en het espresso zetten. Glanzend smeuïg melkschuim en een mooie cremalaag zorgen voor het mooie contrast waarmee latte art figuren worden gemaakt.

cappuccino maken

Cappuccino maken

Voor het maken van de cappuccino begin je met het maken van espresso in warme kopjes. Schuim pas daarna de melk op, want de melk en het melkschuim moeten een smeuïg geheel blijven.

1.1 Hoeveel koffie en melk?

Een cappuccino bestaat uit 3 gelijke delen: ⅓ koffie, ⅓ gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn.

Hoeveelheid koffie en melk voor 2 koppen:

 • 16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie
 • 130 ml tot 150 volle melk

Andere benodigdheden:

 • Espressomachine
 • 2 grote, verwarmde porseleinen koppen (ongeveer 200 ml tot aan de bovenrand gemeten)
 • 2 melkkannetjes

1.2 Met een halfautomaat espressomachine

Eén maken met een halfautomatische espressomachine doe je zo in 8 stappen:
1. Espresso zetten
Voor 2 cappuccino’s zet je espresso volgens de beschreven zetmethode, verdeeld over 2 verwarmde kopjes. Espresso is de basis dus deze moet goed gezet zijn. De smaak en cremalaag zijn essentieel voor een goede cappuccino.

2. Melk opschuimen
Melk opschuimen met een stoompijpje is niet moeilijk. Het vraagt wat oefening maar het resultaat moet goed zijn. Een goed eindresultaat komt alleen tot stand als de melk is opgeschuimd tot microfoam.

3. Schenk ongeveer ¼ van het melkschuim over in het andere kannetje.

4. Neem het kopje in de hand
Neem het kopje schuin in je hand of zet het vlak op een schuin oppervlak. Dat laatste kan in het begin iets makkelijker zijn.

5. Melkkan op de rand
Leg het melkkannetje op de rand van het kopje. Begin met het schenken van de gestoomde melk in het midden van de espresso. Doe dat met een vloeiende beweging waarbij je redelijk goed doorschenkt. Te langzaam schenken, zorgt ervoor dat het het schuim in de kan achterblijft. Met de juiste dikte van het schuim verdwijnt de cremalaag onder het melkschuim en is het melkschuim alleen nog aan de rand zichtbaar. Blijf met hetzelfde tempo doorschenken.

6. Gelijkmatig doorschenken
Blijf gelijkmatig doorschenken totdat de kop vol is en er een lichte bolling van melkschuim is.

7. Het resultaat
Het eindresultaat is een classico, met een bruine cremalaag aan de buitenkant en een witte schuimkraag in het midden.

8. Schenk nu voor de tweede,  het ¼ deel terug in het eerste kannetje en wals het melk en schuim tot één geheel. Nu volg je dezelfde stappen voor de tweede.

De perfecte cappuccino moet direct nadat deze is ingeschonken worden gedronken. Dat is mogelijk, want de koffiedrank mag maximaal 70°C zijn. Zo wordt het romige gevoel ervaren.

Met de latte art manier van schenken zou je bijvoorbeeld het hart kunnen maken.

1.3 Met een volautomaat koffiemachine

Bijna alle volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om een cappuccino te zetten. Je koffiesmaak personaliseren is de grootste uitdaging bij deze apparaten.

1.4 Met een Nespresso machine

Een cappuccino maken met een Nespresso machine is afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat. Een machine met een melkopschuimer zal zo goed als automatisch één voor je maken. Melk opschuimen met een extern apparaat geeft prima melkschuim. Meestal geven de apparaten geen microfoam, dat je nodig hebt voor latte art, maar een ‘classico’ is vaak wel mogelijk. Let op dat je de koffie zet met een espresso cup. Voor een cappuccino heb je een espresso nodig en dat is niet mogelijk met een lungo cup.

Welke koffiebonen voor een cappuccino?

Koffiebonen voor een cappuccino hebben bij voorkeur een pittige smaak. Kies voor koffiebonen die iets donkerder gebrand zijn. De koffiesmaak valt weg bij een te lichte branding of een te milde boon. Het doel is een koffiedrank waarbij koffie en melk in balans zijn.

Melange van Arabica en Robusta

Een melange van bijvoorbeeld 75% Arabica en 25% Robusta kan de pittige smaak geven en tegelijkertijd een goede cremalaag hebben, zeker als de bonen een donkere branding hebben gehad. Het voordeel van Robusta is dat deze bonen een iets hoger vetgehalte hebben. Dat vetgehalte is belangrijk voor een goede crema.

100% Arabica

Drink je liever 100% Arabica, kies dan voor ongewassen, gedroogde bonen. Deze hebben een hoger vetgehalte omdat het water de oliën niet heeft weggespoeld. Kijk hiervoor op de verpakking of vraag het aan de koffiebranderij of roaster.

Cappuccino varianten

De cappuccino kent ondertussen vele varianten. Maar het is eigenlijk niet meer dan spelen met de verhoudingen en hoeveelheden van espresso, melk en melkschuim. Zo zijn er de dubbele cappuccino en de flat white.

Oorsprong van de cappuccino

De Oostenrijkers claimen dat de cappuccino zijn oorsprong kent in Wenen, volgens de Oostenrijkers de koffie hoofdstad van Europa. De naam komt oorspronkelijk van Kapuziner Kaffee. Dus misschien hebben ze wel gelijk. Vroeger werd de kleur van de cappuccino vergeleken met de kleur van de habijt van de monnik. Franziskaner koffie was lichtbruin en de Kapuziner donkerder van kleur. Een andere grappige verklaring voor de naam heeft te maken met de bruine rand van het haar van een monnik dat van bovenaf te zien was. Maar voor ons zal het toch de Italiaanse drank blijven.

 

Wil je meer weten over een cappuccino? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is een cappuccino en hoe maak je er één?

  Plaats een reactie


  *