arrow_drop_up arrow_drop_down
30 maart 2019 

Jura X8, een topmachine voor commercieel gebruik

De vrij nieuwe Jura X8 Professional is een volautomatische koffiemachine die uitstekend geschikt is voor gebruik op een klein kantoor, in een showroom of in een klein eettentje. De koffieautomaat kan maximaal 60 heerlijke kopjes koffie per dag zitten. De X8 zit vol met de bekende Jura technologieën, zoals het Pulse Extraction Process en het Intelligent Pre Brew Aroma System. En het mooiste van dit alles is dat deze machine geen rib uit je lijf is. Wil je alles over deze machine te weten komen? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura X8 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Zoals gezegd zit de Jura X8 vol met allerlei technologieën om je kopje koffie nóg beter te laten smaken. Hieronder leggen we uitgebreid uit wat deze technologieën precies inhouden en hoe deze de koffie lekkerder maken. Daarnaast gaan we dieper in op de andere functies van de machine, zoals het waterreservoir en bonenreservoir.

Design
Zoals je van Jura gewend bent is het ontwerp van de X8 heel strak. De kleuren die zijn gebruikt zijn lichtgrijs en zwart, een stijlvolle combinatie. Samen met het strakke design zorgt dit ervoor dat deze in iedere bedrijfskeuken past. Het koffieapparaat is niet geheel symmetrisch, omdat het waterreservoir aan de linkerkant uitsteekt. Dit is echter niet storend.

Jura X8 professional koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

Als er verschillende mensen gebruik maken van een koffieautomaat, is het wel zo handig als deze eenvoudig te bedienen is. Gelukkig is het zetten van een kopje koffie met de Jura X8 een eitje. Op het grote scherm staan een aantal koffiedranken, welke dit zijn kun je zelf instellen. Als je vervolgens op de knop naast de gewenste koffiedrank drukt wordt deze gezet. En als je twee keer drukt, wordt deze in tweevoud gezet. Dit is bijzonder, want de meeste volautomaten kunnen slechts één kopje per beurt zetten.

Het is ook mogelijk om de machine te bedienen met de speciale Jura koffie app. Hierop kun je ook alle standaardinstellingen opnieuw instellen, zodat je precies het kopje koffie kan zetten dat jij wilt. Je kunt namelijk de temperatuur en hoeveelheid van de melk en de hoeveelheid koffie en water instellen. In de app kun je ook geheel nieuwe drankjes maken, dus je kunt ook nog eens lekker creatief bezig.

Zetgroep en koffiemolen

Een eenvoudige bediening en een mooi design zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar daar koop je geen koffieautomaat voor. Je wilt namelijk een machine die een lekker kopje koffie zet, en de Jura X8 zal je daarin niet teleurstellen. Ook bij dit apparaat heeft Jura gebruik gemaakt van allerlei nieuwe technologieën waardoor ieder kopje uniform en perfect is.

Zo zal de Aroma G3-molen jouw koffiebonen snel en nauwkeurig malen, zonder dat er smaak verloren zal gaan. Daarnaast is de machine voorzien van I.P.B.A.S.© en P.E.P.®, wat dat precies inhoudt leggen we hieronder uit.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Na het malen van de koffie begint niet meteen het extractieproces. Eerst worden de gemalen koffiebonen namelijk even kort natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze gaan ‘wellen’, bij dit proces komt er meer smaak vrij en dat proef je terug in de koffie.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

Uniek aan Jura machines is het pulserende extractieproces. Normaal gesproken wordt bij het zetten van espresso water in één beweging door de koffiebonen geperst. Bij het Pulse Extraction Process gebeurt dit in pulserende bewegingen. Hierdoor is er langer contact tussen de koffie en het water, zo komt er een een sterkere smaak vrij. Ook maakt dit de cremalaag beter.

Vacuüm Clean technologie

Na het zetten van een kopje koffie blijft er vaak een beetje water in de zetgroep achter. Omdat de zetgroep bij Jura machines niet los te halen is zijn veel mensen bang dat dit voor problemen zorgt, zoals schimmel. Daar heeft Jura wat op verzonnen: de Vacuüm Clean technologie. Hierbij wordt na elke zetbeurt de machine compleet drooggezogen. Zo blijft de machine lang schoon en schimmelvrij.

Verstelbare koffieuitloop

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar, hierdoor kun je ook gemakkelijk grote bekers en glazen gebruiken. Maar dat is niet de enige reden dat dit een goede functie is. Als de afstand tussen kopje en koffieuitloop te veel is zullen er namelijk meer bubbeltjes ontstaan in de cremalaag. Dat is iets wat je niet wilt hebben. Daarnaast zal de koffie sneller afkoelen.

Koffie met melk

De koffieautomaat kan allerlei verschillende koffiedranken met melk zetten. Je kunt hiermee latte macchiato, cappuccino, flat white en koffie verkeerd (latte) zetten. Je kunt deze ook in tweevoud maken, wat uniek is voor volautomaten. Ook is de microschuim keer op keer heerlijk, iets wat zelfs de beste barista niet voor elkaar krijgt.

Er zit geen melkreservoir ingebouwd, maar je kunt wel een extra thermoskan op het slangetje aansluiten. Ook is het mogelijk om de slang rechtstreeks in een melkpak te steken. Handig als je steeds meerdere soorten melk wilt wisselen.

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir heeft een inhoud van 500 gram. Niet extreem veel, maar dat is alleen maar beter. Het reservoir heeft een speciale aromabeschermdeksel, echter betekent dit niet dat je de koffiebonen lang in machine kan laten liggen. Bonen worden namelijk snel oud en verliezen dan hun aroma. Wij raden aan om minstens dagelijks nieuwe bonen te gebruiken, maar twee keer per week moeten vullen kan ook nog. Gebruik ook het liefst geen supermarktbonen, deze zijn bij aankoop al oud. Je kunt beter naar een koffiespeciaalzaak gaan voor de lekkerste koffiebonen. Als je echt veel bonen verbruikt kun je het bonenreservoir uitbreiden tot 1.000 gram.

Zowel op het bonenreservoir als op het waterreservoir zit een slot. Deze kun je gebruiken zodat andere mensen er niet aan zitten. Als dit niet handig is hoef je het natuurlijk niet te gebruiken.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 5 liter. Dit is aan de flinke kant, en ook hierbij moet je opletten dat het water niet te lang in het reservoir zit. Oud water proef je terug in de koffie, dus het is aan te raden om elke ochtend bij het eerste kopje het water te verversen. Zo weet je ook zeker dat er altijd vers water in de machine zit.

Geen zin in gedoe met ontkalken? Met een waterfilter zorg je ervoor dat dit nooit meer hoeft. Echter is het in Nederland sowieso weinig nodig, omdat we vrij zacht water hebben. Je kunt ook eenvoudig de waterhardheid instellen, zodat je niet te vaak hoeft te ontkalken. Wel is het filter superslim, zo werkt het met een RFID-chip, zodat de machine precies aangeeft wanneer je het filter moet vervangen.

Met een speciale extra set is het ook mogelijk om de machine direct aan te sluiten op een waterleiding. Zo hoef je nooit te denken aan het verversen van het water. Het is ook mogelijk om direct een residu-afvoer te plaatsen, dat betekent dat je ook het residubakje nooit hoeft te legen.

Onderhoud en ontkalken

Jura staat erom bekend dat het onderhoud zeer eenvoudig is. De machine zal wel vaak vragen om een onderhouds- of reinigingsprogramma, maar dit betekent alleen maar dat de machine extra lang mee zal gaan. Gelukkig zijn al deze programma’s makkelijk in gebruik. Je hoeft eigenlijk alleen een reinigingsmiddel in de machine te doen en de rest gaat vanzelf.

Het residubakje heeft een flinke inhoud en hoeft daarom pas na veertig drankjes geleegd te worden. Als de melkuitloop wordt gebruikt moet deze minstens elke dag schoongemaakt worden. Dat gaat eenvoudig met de bijgeleverde melkreinigingsset.

Energiezuinige koffiemachine

Het maximale vermogen van het koffieapparaat is 1450 watt. Dit is niet heel veel voor zo’n sterk apparaat. Ook heeft de machine een Energie Spaar Modus, hierbij wordt het water nog efficiënter opgewarmd en zo wordt er minder elektriciteit verbruikt. Daarnaast kun je instellen na hoeveel tijd de standby-modus wordt ingeschakeld. In die stand verbruikt de machine zelfs minder dan 0,5 watt.

Extra accessoires

Dit professionele koffiezetapparaat is eenvoudig uit te breiden met allerlei accessoires. Zo kun je met de betaalbox ervoor zorgen dat het apparaat een betaalde machine wordt. Met de Glass Cup Warmer hou je de kopjes lekker warm en kun je het bonenreservoir uitbreiden met een speciale bak. Daarnaast kun je koelhouders voor melk kopen, die zijn rechtstreeks aan te sluiten op de machine.

Koffiedranken

Er is een groot aantal koffiedranken te maken met deze machine. Denk daarbij aan cappuccino, latte macchiato, flat white, koffie verkeerd, koffie, koffie speciaal, espresso en ristretto. Het mooie van de machine is dat deze allemaal in tweevoud te zetten zijn. Daarnaast kun je ook eenvoudig een grote kan koffie zetten.

Ook de koffiehaters zullen plezier beleven aan deze machine. Zo kun je ook snel een kopje thee zetten met de heetwateruitloop. Deze is op drie verschillende temperaturen in te stellen. Ook zit er een speciale functie op die water met de juiste temperatuur voor groene thee geeft. Daarnaast kun je met de melkuitloop ook eenvoudig warme melk maken voor bijvoorbeeld chocolademelk.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Twee kopjes tegelijk zetten
Plus review koffiemachine Voorzien van alle nieuwste technologieën, zoals P.E.P., I.P.B.A.S. en Aroma G3-molen
Plus review koffiemachine Vrij voordelig
Plus review koffiemachine Grote watertank, ook aan te sluiten op watertoevoer
Plus review koffiemachine Zeer eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Veel verschillende koffiedranken

Minus review koffiemachine Geschikt voor maximaal 60 kopjes per dag, dus niet voor ieder bedrijf geschikt
Minus review koffiemachine Geen extra reservoir voor bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie

Prijs

De prijs van dit koffiezetapparaat ligt zo rond de 2400 exclusief btw. Dit betekent dat de machine echt een top prijs/kwaliteitverhouding heeft. Deze machine kan alles wat de meeste mensen in een koffieapparaat zoeken, en misschien nog wel meer. Het enige dat jammer is, is dat je er slechts 60 kopjes mee kunt zetten. Maar voor deze prijs zou je er eventueel zelfs twee kunnen kopen.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Wij zijn fan van de Jura X8 Professional! Het is echt een topmachine en is van alle nieuwste technologieën voorzien. Het enige nadeel is de capaciteit, maar daarom is het juist een uitstekende machine voor kleine bedrijven. En als je uit wilt breiden koop je er gewoon een tweede machine bij. Daarnaast zal de machine met goed onderhoud echt jarenlang meegaan, dus je hoeft niet bang te zijn dat je na een paar jaar weer een nieuwe machine moet kopen.

Jura X8 professional koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 5 liter
Inhoud bonenreservoir: 500 gram, uitbreidbaar tot 1.000 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart Pro-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 47 centimeter
Breedte: 37,3 centimeter
Diepte: 46,1 centimeter
Gewicht: 14 kg
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: minder dan 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen