arrow_drop_up arrow_drop_down
15 maart 2019 

Jura Giga X8 de multifunctionele krachtpatser voor ieder bedrijf dat gek is op lekkere koffie

Lees deze blog niet als je op zoek bent naar een koffiemachine voor thuisgebruik, want zelfs voor de meest koffieverslaafde mensen is de Jura Giga X8 misschien ietwat overdreven. Zoek je echter een goede koffieautomaat voor een bedrijf dat maximaal 200 koppen koffie per dag nodig heeft? Dan is deze Jura misschien iets voor jou. Deze imposante machine zet gemakkelijk en snel een heerlijk kopje koffie.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura X8 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Wat direct opvalt aan de machine zijn de twee uitstekende koffiebonenreservoirs bovenop de machine. Ja dat lees je goed, er zitten twee bonenreservoirs in de machine. Maar niet alleen de buitenkant is interessant, ook binnenin het koffieapparaat zitten allerlei interessante dingen.

Jura besteedt veel aandacht aan het mogelijk maken om zo eenvoudig en snel mogelijk het perfecte kopje koffie te zetten. Zo zitten er in Jura koffieautomaten allerlei nieuwe technologieën die zoveel mogelijk uit de koffieboon haalt. Deze worden hieronder uitgelegd. Hierdoor zet je met één druk op de knop een heerlijke koffie, maar is het ook mogelijk om zelf aanpassingen te maken. Voor iedere smaak wat wils dus.

Design
Zoals alle Jura machines is ook de Giga X8 een prachtig exemplaar. De machine is opvallend door de grote bonenreservoirs aan de bovenkant. Hierdoor moet je er wel rekening mee houden dat je wat ruimte overhoudt aan de bovenkant, zodat je er makkelijk bij kunt.

Het design is strak en de koffieuitloop is niet gecentreerd zoals je vaak ziet. Dit doet verder niets af aan de functie. Het scherm is een groot TFT touchscreen kleurendisplay, dit staat mooi en modern. De grote watertank aan de zijkant is doorzichtig, waardoor je eenvoudig ziet of het water moet worden bijgevuld.

Jura Giga X8 koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

De bediening van de Jura Giga X8 is dankzij het grote scherm eenvoudig en intuïtief. Dit is ook wel nodig, want je wilt niet elke nieuwe werknemer willen uitleggen hoe de koffieautomaat werkt. Je scrollt snel door alle soorten koffiedrankjes heen en kiest met één druk op de knop welke jij wilt. Je kunt ook twee kopjes tegelijk zetten, dit scheelt tijd, al moet je collega dan wel net dezelfde soort koffie willen natuurlijk.

Zetgroep en koffiemolen

In een professionele koffiemachine zijn de zetgroep en koffiemolen natuurlijk het allerbelangrijkste. Zo zet je eenvoudig, snel en consistent een goede kop koffie. Jura besteedt hier dan ook veel aandacht aan en gebruikt ook in de Giga X8 de beste technologieën.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Keramische koffiemolen

De manier waarop de koffiebonen worden gemalen is belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Een molen van RVS wordt bij gebruik heet, wat de bonen bij veel gebruik achter elkaar kan verbranden. Daarom wordt in deze machine gebruik gemaakt van keramische koffiemolens. Deze worden niet heet én zijn fluisterstil. De maalgraad is eenvoudig elektrisch te verstellen.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Nadat de koffie tot de perfecte grootte is gemalen wordt deze, nog vóór de extractie plaatsvindt, alvast natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de bonen gaan wellen en tijdens de extractie meer smaak vrij zullen geven.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

Het pulserend extractieproces is een kenmerkende eigenschap van de nieuwere Jura-machines. Normaal gesproken wordt water in één vloeiende beweging door de koffie geperst, maar bij dit proces gebeurt dat in een pulserende beweging. Hierdoor is er langer contact tussen de koffie en het water, en wordt er minder water gebruikt. Dit zorgt voor een vollere en intensere smaak.

Vacuüm Clean

Omdat de zetgroep in de meeste koffiemachines van Jura vast is, zijn veel mensen bang dat het overblijvend water na een zetbeurt ervoor zal zorgen dat er schimmel in de machine komt. Gelukkig is dat niet het geval, want Jura maakt bij de Giga X8 gebruik van de Vacuüm Clean technologie. Hierbij wordt de zetgroep na elk kopje koffie volledig droog gezogen. Zo blijft de machine langer schoon en droog, en zul je zeker geen last van schimmel krijgen.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar

Het klinkt vanzelfsprekend dat de koffieuitloop in hoogte verstelbaar is, omdat je zo minder spetters op de machine krijgt. Maar het is niet alleen schoon, het is namelijk ook belangrijk voor een lekker kopje koffie. Als de afstand tussen de uitloop en het kopje te groot is, zullen er meer en grotere belletjes in de cremalaag ontstaan. Dit zorgt ervoor dat het minder lekker wordt. Pas dus bij elk verschillend kopje de hoogte aan.

Koffie met melk

De Jura Giga X8 heeft in totaal maar liefst 32 verschillende koffiespecialiteiten. Koffie met melk is dan ook geen enkel probleem voor deze koffieautomaat. In een handomdraai zet je cappuccino, koffie verkeerd, latte macchiato, espresso macchiato en flat white. Deze kun je ook in tweevoud zetten.

In de machine zit geen melkreservoir ingebouwd. Dat is maar goed ook, want anders zou de melk te snel warm worden. Je kunt bij Jura speciale accessoires gebruiken die de melk koud houden, maar het is ook mogelijk om de slang direct in een melkpak te steken.

Dubbel koffiebonenreservoir

Bovenop de machine steken de twee koffiebonenreservoirs uit. Deze hebben beiden een inhoud van 650 gram, totaal 1,3 kg dus. Je kunt ervoor kiezen om één soort boon te gebruiken, maar het is ook mogelijk om twee verschillende te gebruiken. Misschien vindt de ene helft van het kantoor dark roast lekker, terwijl de andere helft liever voor medium roast gaat. Ook kun je in het ene reservoir cafeïnevrije bonen doen. Het is mogelijk om de bonen uit de verschillende reservoirs te mengen. Zo krijg je 25% bonen uit het ene reservoir, en 75% bonen uit het andere reservoir.

Let er wel op dat je niet teveel bonen in de machine doet. Als de bonen te lang in de machine blijven smaken ze minder vers, ondanks het aromabeschermdeksel. Als je slechts één keer in de week moet bijvullen is dit een slecht teken. Daarnaast raden wij aan om je bonen niet in de supermarkt aan te schaffen, maar bij een speciaalzaak of koffiezaakje. Hier zijn de bonen veel verser.

Ook zit er een extra reservoir in voor gemalen koffie. Ook hierin kun je cafeïnevrije koffie doen, of misschien zijn er collega’s die niets anders dan Douwe Egberts willen drinken, dan kun je ook hen een plezier doen.

Waterreservoir

Het waterreservoir is met 5 liter aan de flinke kant. Dat moet ook wel als je de hele dag door kopjes water zet. Het reservoir zit aan de zijkant en is doorzichtig, zo zie je in één oogopslag of er water moet worden bijgevuld.

Ook bij het waterreservoir moet je opletten dat je er niet te veel in doet. Het water moet elke dag ververst worden, want oud water proef je meteen terug in de koffie. Zonde dus.

Het is mogelijk om het water met een CLARIS Pro Smart-filter te filteren en ontkalken. Hierdoor hoef je de machine vervolgens nooit meer te ontkalken. Het Nederlandse water is vrij zacht, dus dit is misschien een overbodige luxe. Het filter werkt aan de hand van een RFID-chip waardoor de machine precies kan aangeven wanneer het tijd is om deze te vervangen.

Onderhoud en ontkalken

De onderhoud van deze machine is een eitje. Dat is ook wel zo handig, want binnen een bedrijf wil je geen dagtaak hebben aan het onderhoud van het koffiezetapparaat. Alle spoel- en reinigingsprogramma’s zijn geautomatiseerd. Hierdoor geeft de machine zelf aan wanneer het weer nodig is, en doorloopt deze vervolgens alle stappen automatisch. Het enige wat jij nog moet doen is de juiste onderhoudsproducten toevoegen, zoals het melkreinigingsbakje en de ontkalkingstabletten.

Energiezuinige koffiemachine

Ondanks dat dit een flinke machine is, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de hoeveelheid energie die het verbruikt. De Giga X8 heeft namelijk een speciale Energie Spaar Modus, hierbij wordt de koffie sneller verwarmd. Daarnaast verbruikt de machine 2700 watt, en in standby-stand minder dan 0.5 watt. Je kunt zelf instellen wanneer de machine in standby gaat.

Accessoires

Deze koffiemachine is uit te breiden met allerlei accessoires. Zo kun je een mooie thermoskan kopen om melk koud te houden. Wil je warme kopjes, zodat de koffie langer warm blijft? Dat kan met de Glass Cup Warmer. Voor bedrijven die een betaalde koffiemachine willen is de Jura Giga X8 ook geschikt, je kunt namelijk een betaalbox aansluiten op de machine.

Koffiedranken

De machine heeft maar liefst 32 verschillende dranken in zich. Dit zijn: ristretto, espresso, koffie, cappuccino, koffie verkeerd, caffè barista, lungo barista, espresso doppio, espresso macchiato, latte macchiato, flat white en koffie speciaal. Deze zijn, uitgezonderd van de espresso doppio, in tweevoud te zetten, en als je een grote kan koffie wilt kun je dat ook zetten. Daarnaast kun je ook warme melk of melkschuim maken. De heetwaterfunctie is op drie verschillende temperaturen programmeerbaar. Voor de theeliefhebbers is er een knop voor zwarte én voor groene thee, deze vereisen namelijk heel andere temperaturen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Twee bonenreservoirs
Plus review koffiemachine De machine is uitstekend geschikt voor veel gebruik
Plus review koffiemachine Vrij energiezuinig
Plus review koffiemachine Veel verschillende functies
Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Gemakkelijk schoon te maken
Plus review koffiemachine Zet heerlijke koffie

Minus review koffiemachine Niet direct op watertoevoer aan te sluiten
Minus review koffiemachine De prijs

Prijs

Dit is eigenlijk het grootste heikel punt aan de machine. Het is natuurlijk een prachtige machine, maar met een prijs van rond de 6.000 euro is het toch wel vrij duur. En je kunt je afvragen: doen twee machines van minder dan 3.000 euro niet net zoveel, of misschien wel meer? Laten we vooropstellen dat deze machine het echt wel waard is, er worden veel hoogwaardige materialen gebruikt en het is simpelweg een prachtige koffieautomaat. Maar voor sommige bedrijven is het gemakkelijker om twee koffieapparaten te hebben, bijvoorbeeld op verschillende locaties. Denk daar voor aanschaf goed over na.

Wat is de mening van Friends of coffee?

De Jura Giga X8 is een echte eye-catcher voor ieder kantoor. Een topmachine dat ook nog eens een eenvoudig en snel een heerlijk bakje koffie zet. Door de keramische molens smaakt de koffie nog nét iets beter dan de goedkopere machines. Met het apparaat kun je echt alle kanten op en hou je alle werknemers tevreden. De prijs is misschien wat hoog, maar het is de investering meer dan waard. Kortom: wij zijn verliefd op dit apparaat!

Jura Giga X8 koffiemachine - waterreservoir

 

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 5 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 650 gram
Hogedrukpomp: 2

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchscreen en draaiknop
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, keramisch
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Pro Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 56,5 centimeter
Breedte: 37 centimeter
Diepte: 49,7 centimeter
Gewicht: 19 kg
Materiaal behuizing: Aluminium en kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)
Kleur: Aluminium Chroom

Energie
Vermogen: 2700 watt
Vermogen in standby: minder dan 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen