arrow_drop_up arrow_drop_down
10 maart 2019 

Jura ENA 8: een prachtige compacte volautomaat voor heerlijke koffie

Ben je op zoek naar een koffieautomaat die ook koffie met melk kan zetten, maar heb je niet veel ruimte in de keuken? Dan is de ENA 8 misschien iets voor jou! Deze prachtige machine van het hoogwaardige Zwitserse merk Jura heeft niet alleen een mooi design, het zet ook nog eens heerlijke koffie. Wil je weten wat je allemaal kunt doen met deze kleine krachtpatser? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura D6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Koffiemachines zijn niet meer zo rechttoe rechtaan zoals ze vroeger woorden. Om ze nog meer als een barista te laten fungeren worden er allerlei technologieën gebruikt die je kopje koffie nog lekkerder zullen maken. Zo heeft de ENA 8 een speciaal extractieproces, waarbij het water door de koffie gepulseerd wordt. Deze en andere gebruikte technologieën worden hieronder uitgelegd.

Design
Zoals gezegd is de ENA 8 een stuk compacter dan de meeste koffieautomaten van Jura. Het apparaat is 27,1 centimeter breed, 32,3 centimeter hoog en 44,5 centimeter diep. Hierdoor misstaat de machine ook in kleinere keukens niet. De ENA 8 is te verkrijgen in de kleuren Nordic White, Metropolitan Black en Sunset Red.

Waar bij de meeste Jura machines het waterreservoir geïntegreerd is, zit deze bij de ENA 8 aan de buitenkant. Dit stoort niet, omdat het een mooie ronde koker met een bijzondere structuur is. En omdat het zichtbaar is, is het ook voor mensen die de machine voor het eerst gebruiken eenvoudiger.

Jura ENA 8 koffiemachine (nordic white)

 

Eenvoudige bediening
Het bedienen van deze koffiemachine is sowieso zeer eenvoudig. Op het display zie je de beschikbare koffiedranken en met de knoppen kun je door het menu gaan. Zo zet je met een paar drukken op de knop een heerlijk kopje koffie! Je kunt ook eenvoudig de sterkte van de koffie en de hoeveelheid melk aanpassen.

Heb je geen zin om van de bank te komen? Dan kun je het koffieapparaat ook bedienen met een app op je telefoon. Deze maakt verbinding via Bluetooth, dus als jij de avond van tevoren een kopje klaarzet kun je vanuit bed alvast koffie zetten. Wat wil je nog meer?

Zetgroep en koffiemolen
De zetgroep en koffiemolen zijn het belangrijkste onderdeel van de machine. Deze kleine koffieautomaat doet daarin niet onder voor de grotere apparaten. Jura gebruikt namelijk dezelfde technologieën als voor de andere koffieapparaten. Zo worden de bonen gemalen met de Aroma G3-molen. Deze zorgt ervoor dat de bonen snel en precies worden gemalen, zonder dat er aroma verloren gaat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een Pulse Extraction Process en het Intelligent Pre Brew Aroma System. Deze worden hieronder uitgelegd.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Deze technologie is een beetje afgekeken van pour-over koffie. Hierbij giet je namelijk langzaam het water over de gemalen koffie, waardoor de smaak van de koffie goed wordt opgenomen. Bij het Intelligent Pre Brew Aroma System worden de bonen na het malen eventjes natgemaakt. Hierdoor gaan de bonen wellen, waardoor er meer smaak vrijkomt.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Normaal gesproken wordt water in één vloeiende beweging door de koffie geperst. Als je met de Jura ENA 8 echter een espresso zet, zal dit in pulserende bewegingen gebeuren. Hierdoor is er langer contact tussen de koffiebonen en het water en je raadt het al: zo komt er meer smaak vrij. Dit proces zorgt voor een intensere en vollere smaak.

Vacuüm Clean
De zetgroep van de Jura ENA 8 is niet los te koppelen, waardoor je deze niet zelf grondig schoon kunt maken. Veel mensen zijn hierdoor bang voor schimmel, maar dat is bij de Jura ENA 8 eigenlijk onmogelijk. Na elke zetbeurt wordt de machine volledig drooggezogen. Hierdoor kan er geen schimmel ontstaan. Daarnaast vraagt de machine regelmatig om een automatische schoonmaakbeurt, dit komt later in deze blog nog aan bod.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
De koffie uitloop van de machine is eenvoudig in hoogte verstelbaar. Dit klinkt misschien als iets dat enkel handig is omdat het minder spettert, maar het is ook belangrijk voor de kwaliteit van de koffie. Als er namelijk te veel ruimte tussen het kopje en de uitloop zit, ontstaan er te veel belletjes in de cremalaag. Dit komt de smaak niet ten goede.

Koffie met melk
Door de heerlijke microschuim die deze machine met één druk op de knop zet, is het maken van koffiedrankjes met melk geen enkel probleem. De slang van de koffiemachine kun je rechtstreeks in een melkpak steken, of aansluiten op een speciale thermoskan van Jura, die de melk de hele dag koud houdt. Het is met de machine mogelijk om cappuccino, espresso macchiato, latte macchiato en flat white te zetten. Eventueel is het ook mogelijk om alleen melk op te schuimen, zo kun je prachtige latte art maken.

Koffiebonen reservoir
Omdat de machine klein is, is het bonenreservoir ook klein. Er past zo’n 125 gram aan bonen in. Dit is misschien niet handig als je de machine op een kantoor wilt gebruiken, maar voor thuis is dit alleen maar goed. Tenzij je écht heel erg koffieverslaafd bent (we don’t judge!) is dit ruim voldoende voor minstens een dag aan koffie. Je wilt de bonen ook niet te lang in de machine laten zitten, want je wilt je bonen zo vers mogelijk houden. Ondanks het aroma-beschermdeksel wordt raden wij aan dat de bonen elke paar dagen ververst worden.

Waterreservoir
Het prachtige waterreservoir zit bij deze machine aan de buitenkant. Een echte eyecatcher die de Jura ENA 8 onderscheidt van andere Jura machines. De inhoud van het reservoir is 1,1 liter. Niet heel veel, maar genoeg om de meeste dagen door te komen. Ook voor water geldt dat dit zo vers mogelijk moet zijn. Het beste kun je elke dag nieuw water gebruiken.

Het is mogelijk om een waterfilter te gebruiken. Deze reinigt en ontkalkt het water. Dit is voor het Nederlandse zachte water niet per se nodig, al vinden sommige mensen de smaak van gefilterd water lekkerder.

Onderhoud en ontkalken
Het onderhoud van deze Jura machine is zeer eenvoudig. Je hoeft niet zelf bij te houden wanneer het tijd is om te ontkalken, dit geeft de machine zelf aan. Omdat je de waterhardheid kunt instellen gebeurt dit precies vaak genoeg. Het programma is heel simpel, je hebt alleen speciale ontkalkingstabletten nodig. De rest van het programma gaat vanzelf.

Het reinigen van de rest van de machine is ook eenvoudig. De melkuitloop moet bij gebruik elke dag gereinigd worden, gelukkig is dit zeer gemakkelijk met de bijgeleverde beker. Een algehele reiniging gaat ook geheel automatisch. Omdat alles eigenlijk vanzelf gaat houd je deze machine op gemakkelijke wijze schoon en zo goed als nieuw.

Koffiedranken

Het is mogelijk om allerlei koffiespecialiteiten te zetten met de Jura ENA 8. Voor liefhebbers van zwarte koffie is er ristretto, espresso en koffie. Daarnaast kun je espresso macchiato, latte macchiato, cappuccino en flat white zetten.

Ook zit er een heetwateruitloop op, bijvoorbeeld voor thee. Deze heeft drie instelbare temperaturen. Ook kun je melk warm maken voor bijvoorbeeld chocolademelk.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Een compacte machine met de nieuwste Jura technologieën
Plus review koffiemachine Heerlijke koffie met een druk op de knop
Plus review koffiemachine Prachtig design
Plus review koffiemachine Eenvoudig zelf in te stellen

Minus review koffiemachine Je kunt niet twee kopjes tegelijk zetten
Minus review koffiemachine Niet geschikt voor veelverbruikers
Minus review koffiemachine Prijs

Prijs

Met een prijs van rond de 1000 euro is dit een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit. Je krijgt allerlei technologieën van de duurdere Jura machines, maar hoeft geen duizenden euro’s te betalen. Hier tegenover staat wel dat deze machine een stuk compacter is, wat voor sommige mensen juist een nadeel is, omdat je regelmatig bonen en water moet toevoegen, en het residu-opvangbakje is ook snel vol.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Dit is een prima machine voor mensen die niet de hoofdprijs willen betalen, en niet veel ruimte hebben. Er zijn machines goedkoper dan de Jura ENA 8 die ook een melkklopfunctie hebben, echter is deze vaak handmatig. Daarom is dit een goede koffieautomaat voor mensen die bijvoorbeeld ook graag cappuccino’s drinken. Daarnaast zijn we erg blij dat er voor deze prijs toch gebruik is gemaakt van de nieuwste technologieën.

Jura ENA 8 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,3 centimeter
Breedte: 27,1 centimeter
Diepte: 44,5 centimeter
Gewicht: 9,4 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Nordic White, Metropolitan Black, Sunset Red

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen