arrow_drop_up arrow_drop_down

Jura D60: een volautomatische koffiemachine met een fijn prijsje

Misschien heb je wel eens verliefd naar de dure koffiemachines van Jura gekeken, maar heb je zelf het geld er niet voor (over), wat zeer begrijpelijk is. Gelukkig is het ook mogelijk om wat minder te besteden en toch een heerlijk kopje koffie te kunnen zetten. De Jura D60 heeft een fijn prijsje en toch veel van de functies die de duurdere machines ook hebben. In deze blogpost leggen we uit wat deze prachtige volautomaat allemaal kan.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura D6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Deze betaalbare koffiemachine gebruikt veel van de technologieën die ook in de duurdere machines zijn verwerkt. Zo zit de Pulse Extraction Process technologie in deze machine, wat zorgt voor een lekkerder kopje koffie. Hoe dat precies werkt lees je verderop in deze blog. Hieronder worden de kenmerken van het apparaat uitgelegd, zo kom je erachter of deze machine wel of niet voor jou geschikt is.

Design
De Jura D60 is qua inhoud hetzelfde als de D6, echter is de D60 volledig zwart. Hierdoor is deze nog stijlvoller en staat deze mooi in iedere keuken. Het waterreservoir is weggewerkt in het design, zodat de machine symmetrisch is. Op deze machine zit geen TFT-scherm, maar een draaiknop. De D60 is gemaakt van kunststof, maar dit ziet er in dit geval niet goedkoop uit.

Jura D60 koffiemachine

 

 

Eenvoudige bediening
Omdat er maar enkele soorten drankjes met de machine kan worden gemaakt, is de bediening eenvoudig. Met de draaiknop kun je de juiste koffie selecteren. Als je voor de cappuccino kiest moet je handmatig de draaiknop van de melktoevoer op het juiste moment openen. Dit kan voor sommige mensen een nadeel zijn, omdat je er steeds bij moet blijven.

Het is mogelijk om het apparaat met een app op je telefoon of tablet te besturen. Deze maakt verbinding via Bluetooth. Maar hierbij blijven de opties wel beperkt tot espresso en gewone koffie, omdat je de cappuccino handmatig moet zetten. Maar een sterke bak koffie kun je eenvoudig vanuit bed zetten!

Zetgroep en koffiemolen
Jura besteedt veel aandacht aan de zetgroep en koffiemolen: het hart van de machine. Ook de goedkopere apparatuur bezit over hoogwaardige materialen en nieuwe technologieën. De koffiemolen is wat ouder, want in de D60 zit de Aroma G2, terwijl tegenwoordig de Aroma G3 wordt gebruikt. Dit verschil proeven alleen de echte connaisseurs, want het is alsnog een prima molen die de koffie zo precies en snel mogelijk maalt. Ook maakt deze koffieautomaat gebruik van een paar belangrijke Jura technologieën: Pulse Extraction Process en Intelligent Pre Brew Aroma System.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Na het malen van de koffiebonen worden deze nog voor het extractieproces plaatsvindt kort natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de bonen gaan wellen en er meer aroma vrijkomt. Dit proef je terug in je kopje koffie.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Espresso wordt in de D60 niet in één vloeiende beweging gezet, maar in een pulserende beweging. Als je goed luistert hoor je dit ook. Dit proces heeft als voordeel dat er langer contact is tussen de koffie en het water, hierdoor komt er een intensere en vollere smaak vrij.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
Een verstelbare koffie uitloop zorgt er niet alleen voor dat er minder spetters rondvliegen, ook maakt het je koffie lekkerder. Dit komt omdat er meer belletjes in de cremalaag komen als de afstand tussen het kopje en de uitloop te groot is. Dit maakt de koffie minder lekker. Verstel daarom bij iedere kop de uitloop.

Koffie met melk
Zoals al gezegd is het mogelijk om een cappuccino te zetten met de D60, echter moet je hier wat meer moeite voor doen dan bij de duurdere machines van Jura. Je moet namelijk de melkuitloop zelf openen en weer sluiten. Dit doet gelukkig niets af aan de kwaliteit van de melkschuim, dit is een heerlijk microschuim. Het is ook mogelijk om de barista uit te hangen en andere melkdrankjes te maken, bijvoorbeeld latte en flat white. Hiervoor moet je wel apart melkschuim maken en espresso zetten, gelukkig kan dat beiden met dit apparaat. Na gebruik van de uitloop moet je dit altijd schoonmaken.

Koffiebonen reservoir
Het bonenreservoir heeft een inhoud van 200 gram. Dit klinkt misschien weinig, maar is voor de meeste thuisgebruikers ruim voldoende. Het is namelijk belangrijk dat de bonen vers zijn, dus je wilt liever te vaak moeten bijvullen dan te weinig. Het reservoir beschikt over een aromabeschermdeksel waardoor de bonen iets langers vers blijven, echter is het aan te raden om ze om de dag te verversen.

Het gebruik van verse bonen is zeer belangrijk, koop daarom niet je bonen in de supermarkt. Ga eens langs een speciaalzaak of je favoriete koffiezaakje. Bewaar de koffiebonen vervolgens in een luchtdichte en donkere bak of zak, zo blijven ze het langst vers.

Waterreservoir
Ook water moet vers zijn om een zo lekker mogelijk kopje koffie te zetten. Oud water proef je terug, denk bijvoorbeeld aan het glas water dat al even naast je bed staat. De inhoud van dit reservoir is 1,9 liter.

Heb je een hekel aan ontkalken? Dan kun je een CLARIS Smart-filter gebruiken. Deze zal het water filteren en ontharden. Dit is met het zachte Nederlandse water niet echt nodig, dus het is wellicht een overbodige luxe.

Onderhoud en ontkalken
De schoonmaakprogramma’s van de Jura D60 zijn allemaal geautomatiseerd en worden met regelmaat door de machine zelf aangevraagd. Alleen voor het ontkalkingsprogramma heb je nog speciale tabletten nodig, maar daarna verloopt alles vanzelf.

Omdat de waterhardheid in te stellen is, weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Zo besteed je hier niet onnodig veel tijd aan. De melkuitvoer moet bij gebruik iedere dag schoongemaakt worden, dit is heel eenvoudig dankzij het bijgeleverde bakje.

Koffiedranken

Met de D60 kun je drie verschillende koffiedranken maken: espresso, gewone koffie en cappuccino. De eerste twee kun je ook in tweevoud zetten, door tweemaal op de knop te drukken. Ook kun je melkschuim maken voor andere koffiedrankjes of chocolademelk. Met de heetwateruitloop kun je ook thee of bouillon maken. Deze is in te stellen op twee verschillende temperaturen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Mooi design
Plus review koffiemachine Voorzien van nieuwste technologieën
Plus review koffiemachine Zet lekkere koffie

Minus review koffiemachine Geen Vacuüm Clean, waardoor de zetgroep licht vochtig blijft
Minus review koffiemachine Geen groot scherm
Minus review koffiemachine Melkopschuimer is wat onhandig in gebruik
Minus review koffiemachine Luidruchtig

Prijs

De prijs van de D60 ligt rond de 800 euro. Een prima prijs voor een mooie Jura machine. Echter lever je ook het een en ander in, zo zit er geen scherm op en kun je maar weinig verschillende dranken zetten. Als je niet veeleisend bent qua functies, maar je gewoon een heerlijk kopje koffie wilt, is deze prijs echter uiterst prima. Ben je wel veeleisend? Dan raden wij aan om verder te kijken.

Wat is de mening van Friends of coffee?

De Jura D60 zet een heerlijk kopje koffie dankzij de Pre Brew Aroma System en het Pulse Extraction Process. Voor de prijs is dit een goede machine, echter zullen er veel koffienerds zijn die meer dan dit willen. Er missen namelijk wel wat functies op deze machine, bijvoorbeeld voor koffie met melk. Als je echter niet meer te besteden hebt is dit wel een topmachine in deze prijsklasse. Want we blijven erbij: de machine zet heerlijke koffie en maakt prachtig schuim, dus de basis is goed.

Jura D60 koffiemachine

 

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Inhoud bonenreservoir: 200 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 41,5 centimeter
Gewicht: 8,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Piano Black

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen