Jura D6: de volautomatische koffiemachine voor Jura liefhebbers met een klein budget
arrow_drop_up arrow_drop_down

Jura D6: de volautomatische koffiemachine voor Jura liefhebbers met een klein budget

Het Zwitserse merk Jura heeft diverse koffiemachines op de markt, van heel dure topmachines tot goedkopere volautomaten. Ook aan de goedkopere versies wordt veel aandacht besteed, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een koffieautomaat van lage kwaliteit. Zo ook de Jura D6, een simpele machine die een heerlijke kop koffie zet. Wil je weten wat dit apparaat allemaal kan? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura D6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Dat dit koffieapparaat een stuk betaalbaarder is dan de heel dure machines van Jura, betekent niet dat de koffie minder lekker is. Veel van dezelfde technologieën worden gebruikt, echter is de bediening misschien wat minder eenvoudig en zijn er wat minder opties. Hieronder kom je precies te weten wat je met de D6 wel en juist niet mist.

Design
Het design van de D6 is, net als het design van andere Jura koffiemachines, strak en simpelweg prachtig. Het waterreservoir is in het design verwerkt, waardoor deze niet zichtbaar is. Het schermpje ontbreekt, wat er op de duurdere machines wel op zit. Je krijgt er een kleine display met draaiknop voor terug. Het is een mooie machine die op geen enkel aanrecht misstaat.

Jura D6 koffiemachine

 

 

 

Eenvoudige bediening
Omdat je maar een paar opties hebt voor verschillende dranken, is de bediening vrij eenvoudig. Met een draai en druk op de knop zet je koffie of espresso. In het kleine schermpje zie je de naam van het drankje dat je zet. Als je twee keer achter elkaar drukt krijg je twee koppen koffie. Voor cappuccino moet je iets meer moeite doen, want je moet zelf de melkuitvoer opendraaien. Dit is een kleine moeite en alsnog minder werk dan het handmatig opschuimen van melk. Het programmeren is door het kleine schermpje nogal onhandig, maar als het goed is hoef je dit maar één keer te doen. Het is ook mogelijk om de koffieautomaat te bedienen met een app op je telefoon.

Zetgroep en koffiemolen
Ook voor de goedkopere apparatuur hecht Jura veel waarde aan de hoge kwaliteit van de zetgroep en koffiemolen. De koffiemolen is een Aroma G2-molen, waar bij de nieuwere machines Aroma G3 wordt gebruikt. Dit is dus een oudere versie. Deze molen maalt zo snel en precies mogelijk de bonen. Daarnaast beschikt deze machine over twee technologieën die de duurste en nieuwste machines ook gebruiken: Pulse Extraction Process en Intelligent Pre Brew Aroma System. Deze worden hieronder uitgelegd.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Na het malen en voor de extractie worden de bonen eerst alvast even natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat er extra smaak vrijkomt omdat de gemalen koffiebonen gaan ‘wellen’. Hierdoor krijg je een nog vollere en intensere smaak.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Een technologie waar veel koffieliefhebbers van fan zijn is het Pulse Extraction Process. Normaal gesproken wordt koffie in één vloeiende beweging gezet. Bij dit proces wordt het water echter door de koffie gepulseerd. Hierdoor wordt er minder water gebruikt en krijgt de koffie een intensere smaak.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
Veel mensen denken dat het een verstelbare koffieuitloop alleen maar handig is omdat je dan minder spetters krijgt. Het is echter ook belangrijk voor een nog lekkerder kopje koffie. Als er te veel hoogteverschil is tussen kopje en uitloop zullen er namelijk meer belletjes komen in de cremalaag, wat de smaak niet ten goede komt. Verstel dus daarom bij elk nieuw kopje de uitloop.

Koffie met melk
Het is mogelijk om met deze machine een cappuccino te zetten, maar dat is eigenlijk de enige koffie met melk. Je kunt eventueel wel melk opschuimen om andere soorten koffie te zetten. Ook is dit wat minder eenvoudig dan bij de duurdere Jura-machines, omdat je zelf de melkuitvoer moet opendraaien. Na gebruik moet je de melkuitloop dagelijks schoonmaken. je wilt natuurlijk geen restjes zure melk in je koffie.

Koffiebonen reservoir
Het bonenreservoir heeft een inhoud van 200 gram. Dit is aan de kleine kant, maar voor thuisgebruik meer dan prima. Koffiebonen moeten namelijk zo vers mogelijk zijn, dan geven ze de beste smaak af. Dit reservoir heeft wel een aroma beschermdeksel, maar alsnog is het aan te raden om bonen niet langer dan een paar dagen hierin te laten. Koffiebonen blijven namelijk het beste vers in een donkere, luchtdichte bak. Om met deze relatief goedkope machine toch heerlijke koffie te zetten raden wij aan om bonen niet in de supermarkt te halen, maar naar een speciaalzaak of koffiezaakje dat eigen bonen verkoopt te gaan.

Waterreservoir
Ook voor het water geldt dat het lekkerder is als het vers is. Denk bijvoorbeeld aan een glas water dat een nacht naast je bed heeft gestaan. Dat smaakt meteen muf. De inhoud van het waterreservoir in de D6 is 1,9 liter, maar het is belangrijker dat je altijd vers water gebruikt.

Het is mogelijk om met een CLARIS Smart-filter het water te filteren. Dit filter zal het water ook ontkalken, waardoor het niet meer nodig is om het ontkalkingsprogramma door te lopen. Echter hoeft dit met het zachte Nederlandse water dusdanig weinig, dat dit misschien wat overbodige luxe is.

Onderhoud en ontkalken
De Jura machines vragen met enige regelmaat om onderhoud. Zo moet je de melkopschuimer dagelijks schoonmaken. Er zal ook regelmatig een algehele schoonmaak worden gevraagd. Deze twee programma’s zijn gelukkig eenvoudig te doorlopen.

De waterhardheid is in te stellen, hierdoor hoef je alleen het ontkalkingsprogramma door te lopen als het écht nodig is. Ook dit is zeer eenvoudig, je hebt alleen de speciale ontkalkingstabletten nodig. Daarna doorloopt de machine met één druk op de knop zelf het programma.

Koffiedranken

De D6 biedt drie verschillende koffiedranken: espresso, koffie en cappuccino. De eerste twee dranken zijn ook per twee tegelijk te zetten. Daarnaast kun je melkschuim creëren, bijvoorbeeld voor andere soorten koffie of chocolademelk. Ook heet water is voor de D6 geen probleem, met de heetwateruitloop. Deze is in te stellen op twee verschillende temperaturen, zo kun je dus eenvoudig thee zetten.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Mooi design
Plus review koffiemachine Voorzien van nieuwste technologieën
Plus review koffiemachine Zet lekkere koffie

Minus review koffiemachine Geen Vacuüm Clean, waardoor de zetgroep licht vochtig blijft
Minus review koffiemachine Melkopschuimer is wat onhandig in gebruik
Minus review koffiemachine Luidruchtig

Prijs

Zoals al gezegd is dit een van de goedkopere machines van Jura, de D6 is namelijk zo rond de 800 euro. Voor sommige mensen is dit alsnog een flinke klap geld, maar vergeleken met bijvoorbeeld een Nespresso-machine vallen de uiteindelijke kosten wel mee. Voor de D6 hoef je namelijk alleen af en toe verse bonen en ontkalkingstabletten te halen, voor een Nespresso-machine gebruik je telkens een nieuwe cup.

Voor deze 800 euro heb je een aantal populaire technologieën van Jura. Wil je echter een goed display of maak je vaak koffie met opgeschuimde melk? Dan is het wellicht aan te raden om nog even door te sparen voor een machine die hier iets beter in is.

Wat is de mening van Friends of coffee?

De Jura D6 is dankzij de lage prijs een machine voor een breed publiek. De duurdere machines zijn echt een investering, maar dit is een prima machine voor mensen die geen duizenden euro’s over hebben voor hun kopje koffie. Wat uiteraard heel begrijpelijk is. Er zitten alsnog een paar technologieën op die een extra lekker kopje koffie zetten, zoals de Pulse Extraction Process en Intelligent Pre Brew Aroma System. Het is jammer dat de melkopschuimer wat omslachtig werkt, waardoor het geen geschikte machine is voor mensen die graag koffie met opgeschuimde melk drinken. Voor liefhebbers van latte en flat white is het misschien nog even doorsparen.

Jura D6 koffiemachine platina

 

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Inhoud bonenreservoir: 200 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 41,5 centimeter
Gewicht: 8,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Platin

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen