Jura A1 koffiemachine is compact, elegant en zet uitstekende espresso
arrow_drop_up arrow_drop_down
8 februari 2019 

Jura A1 koffiemachine is compact, elegant en zet uitstekende espresso

Neem de koffiemachine Jura A1 in huis als je graag zwarte koffie drinkt. Het is meer een espressomachine omdat maar één espresso, ristretto, lungo of cafe crème tegelijkertijd gezet kan worden. Deze volautomaat heeft niet de mogelijkheid om op melk gebaseerde koffiedranken te zetten.

Espresso zetten gebeurt met een innovatief pulserend extractie proces. De 1 kops machine heeft een elegant design en neemt minder ruimte in dan gemiddeld. Het is een no-nonsens koffiemachine die geweldige koffie zet. Enkel de beste barista’s zetten betere koffie.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura A1 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

De A1 is de meeste compacte Jura koffiemachine. Voor thuisgebruik is deze volautomaat voorzien van een strak design en een eenvoudige bediening. De nieuwste technologie zorgt voor een maximaal aroma en de beste smaak.

Design
De A serie heeft de meest compacte Jura koffiemachines. Het design van de A1 is eenvoudig en strak. Het design is strak omdat het waterreservoir aan de achterkant van de machine is verwerkt. Je hebt de keuze uit de kleuren Piano Black en Piano White. Dit geeft een hoogglans behuizing die is afgewerkt met verchroomde details op de uitloop. De machine is extra fraai door het lekrooster en de ventilatieopeningen aan de zijkant. Van hoogglans moet je houden. De aluminium machines van Jura hebben dit niet.

Jura A1 koffiemachine Piano Black

Eenvoudige bediening
Om lekkere koffie te zetten heeft deze machine niet meer dan 5 symbolen en een aan/uit knop. De bediening van de Jura A1 is vanzelfsprekend. Je hebt de keuze uit 2 sterktes waarbij de koffiemolen meer of minder koffie maalt. De stekte kan je ook beïnvloeden door de hoeveelheid water voorprogrammering met bijvoorbeeld als resultaat een ristretto, espresso of een lungo. Als je voorkeuren zijn ingesteld dan is het met één druk op de knop genieten van héél lekkere koffie. De machine is niet te bedienen met een touchscreen of met je smartphone.

Zetgroep en koffiemolen
De zetgroep en de koffiemolen is het gedeelte van de machine waar de koffie wordt gezet. Jura staat bekend omwille van de hoogstaande kwaliteit en de nieuwste technologieën van deze 2 elementen. De A serie hebben als enige de compacte versie van de Jura zetgroep. Daarom kan je maar één kopje koffie tegelijkertijd zetten. Daarom is de koffiemachine zo compact. Het is een variabele zetgroep met een inhoud van 6 tot 10 gram.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:
Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Het pulserend extractie proces zorgt ervoor dat er minder water door de koffie wordt geperst. Dit proces maakt de smaak nog voller en romiger.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Voor het zetten van de koffie injecteert de machine alvast een klein beetje water op de versgemalen koffie. Dit systeem is een belangrijk onderdeel van het Jura succes. Het zorgt ervoor dat de koffie gaat wellen zodat een extra rijke smaak ontstaat.

Aroma G3 koffiemolen
Elke koffie wordt gezet met 100% vers gemalen bonen. De Aroma G3 is een meertraps koffiemolen. Dat wil zeggen dat je zelf de maalgraad kan wijzigen. Het is de snelste en stilste koffiemolen die ooit door Jura is ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat het aroma volledig behouden blijft.

Let op: Geen vacuüm clean zetgroep
De zetgroep van de Jura A-serie is niet uitgevoerd met Vacuüm Clean technologie. Deze technologie is enkel geïntegreerd in de Jura E-serie, Z-serie en het J6 model. Het vacuüm Clean proces haalt na iedere handeling alle resterende vloeistoffen uit de zetgroep. Bij de A1 moet je hiervoor de standaard reiniging uitvoeren.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
Met een in de hoogte verstelbare koffie uitloop zorg je ervoor dat de uitloop en het kopje zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Dit verkort de tijd tussen de uitloop en de koffie in het kopje. Dit geeft een smaakvollere koffie omdat er minder belletjes in de cremalaag komen.

Koffie met melk
Deze koffiemachine is niet geschikt voor het automatisch zetten van een cappuccino, latte of andere melkvarianten. Als je een cappuccino wil zetten dan zal je een losse melkopschuimer moeten gebruiken. Met de A7 en A9 uit deze serie is het wel mogelijk om automatisch koffiedranken met melk te zetten.

Koffiebonen reservoir
Een espresso in de A1 volautomatisch koffiemachine wordt gemiddeld gezet met 9 gram vers gemalen koffie. De inhoud van het bonenreservoir is 125 gram. Dat is prima want de grote is niet belangrijk. Koffiebonen verliezen sneller hun smaak als ze zijn blootgesteld aan lucht. Bewaar daarom geen grote hoeveelheden koffiebonen in de machine en in de voorraadkast. Koop op regelmatige basis een minimale hoeveelheid koffie bij een specialist. Koop geen koffiebonen in de supermarkt want deze zijn meestal te oud, te donker gebrand en niet goed verpakt.

Er is nog een tweede reservoir voor gemalen koffie. Hier kan je bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie in doen.

Jura A1 koffiemachine koffiebonen

Het koffiebonen reservoir is eenvoudig bij te vullen.

Waterbak
Het waterreservoir van de Jura A1 bevindt zich aan de achterzijde van de machine. Met een inhoud van 1,1 liter kan je ongeveer 9 kopjes koffie zetten. De grote van het waterreservoir is niet zo belangrijk. Vers water is veel belangrijker.

Onderhoud en ontkalken
De Jura A1 geeft zelf aan wanneer de machine toe is aan een reinigingsbeurt. Met een druk op de knop wordt het reinigingsprogramma gestart. Dat maakt het onderhouden en ontkalken eenvoudig. De zetgroep wordt in 20 minuten optimaal gereinigd met behulp van een tablet. Je kan kalkaanslag voorkomen door gebruik te maken van een filter of door gefilterd water te gebruiken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een koolstof filter. Een Brita waterfilter wordt hiervoor vaak gebruikt. Gefilterd water geeft ook een betere koffiesmaak. Er zal zich sowieso kalkaanslag vormen. Ontkalken doe je met een speciaal reinigingsmiddel.

Energiezuinige koffiemachine
Volgens Jura is het energielabel van de A1 zuiniger dan A. Een kwartier na het koffie zetten gaat de machine automatisch in spaarstand. In spaarstand wordt slechts 4Wh verbruikt. Dat is verwaarloosbaar. Het zetten van koffie gaat relatief snel met gebruik van een beperkte hoeveelheid stroom.

Koffiedranken

Met de A1 Jura koffiemachine is het enkel mogelijk om espresso, ristretto en een lungo te zetten. Om een cappuccino te zetten zal je gebruik moeten maken van een aparte melkopschuimer.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Dankzij de P.E.P. zetmethode heeft de espresso een voller aroma.
Plus review koffiemachine De G3 koffiemolen zorgt ervoor dat de koffiebonen 2 keer sneller worden gemalen in vergelijking met de standaard Jura molen.
Plus review koffiemachine De sterkte, de maalgraad, de waterhardheid en de hoeveelheid water zijn eenvoudig aan te passen
Plus review koffiemachine Bereidt met één druk op de knop een uitstekende ristretto, espresso of lungo.

Minus review koffiemachine Met deze koffiemachine zet je geen melkspecialiteiten zoals cappuccino.
Minus review koffiemachine Het is niet mogelijk om 2 kopjes koffie tegelijk te zetten.

De meeste reviews schrijven dat de grote van het waterreservoir een minpunt is. Daar zijn we het bij Friends of coffee niet mee eens. Ja, je moet het waterreservoir misschien iets vaker bijvullen maar je hebt wel steeds de beste waterkwaliteit. Dat is veel belangrijker!

Prijs

Voor de A1 betaal je zo’n €699. Dat lijkt veel maar als je een verstokte Nespresso drinker bent en een fortuin geeft aan de capsules? Dan is deze volautomaat de oplossing. Drink je gemiddeld 5 kopjes koffie per dag dan is de machine na 1 jaar terugverdiend. Met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het juist een slimme investering. De aankoop van een volautomaat is bovendien ook milieubewust.

In Nespresso versus koffiebonen zijn koffiebonen met een volautomaat altijd de winnaar omdat de capsules zo ontzettend duur zijn. Een volautomaat wint op alle vlakken: smaak, kwaliteit, duurzaamheid en prijs. Je investering is snel terugverdiend.

Wat is de mening van Friends of coffee?

De Jura A1 volautomatische koffiemachine zit vol met de nieuwste technieken. Het is een zeer interessante machine voor de echte koffieliefhebber die met een druk op de knop de beste koffie wil zetten en drinken.

Het eerste dat bij je opkomt als je aan Jura denkt is groot, duur, professioneel, makkelijk en lekkere koffie. De A1 doet wat die doet ontzettend goed. Het is het ideale instapmodel met een goede prijs voor een volautomaat. Bovendien is het ideaal voor thuisgebruik want de machine neemt niet bijzonder veel plek in op het aanrecht.

We beoordelen deze koffiemachine met een 7,9. We zijn er zeker van dat je deze machine veel eerder had willen kopen.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso
Koffiespecialiteit (1 druk op de knop): Espresso, Koffie, Ristretto
Soort koffie: Koffiebonen en een kleiner reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1
Geschikt voor melkspecialiteiten: Nee
Instelbare maalgraad: Ja, trapsgewijs
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar (is niet belangrijk want voor espresso is er 9 bar nodig)

Gebruikersgemak
Display: Nee, eenvoudige te bedienen met 3 knoppen
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat” Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: De mogelijkheid is aanwezig
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, geen begeleiding. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,3 cm
Breedte: 23,9 cm
Diepte: 44,5 cm
Gewicht: 9,2 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssyteem: Thermoblock
Kleur: Hoogglans zwart of wit

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 4Wh

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
11 juni 2017 heb ik voor het eerst koffie gedronken. Ik werd meteen gegrepen door de smaak en het potentieel. Ondertussen heb ik een barista opleiding gevolgd. Koffie is een passie geworden en ben ik Friends of coffee gestart. Mijn doel is om het bewustzijn betere koffie zetten en drinken te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen